Der bliver foretaget kreditvurdering når du skal låne penge

19 januar 2022 Niels Geckler

advertorial

Det at låne penge er en rutinemæssig del af mange menneskers privatøkonomi, mens enkelte stejler ved tanken om at skylde andre mennesker penge.

Hvor nogle mennesker ikke tøver med at låne penge, når de føler behov for eller trang til en eller anden nyanskaffelse – tv, racercykel eller en sofa – er andre mere tilbageholdende. Det er jo ikke gratis at lån penge og desuden skal de lånte penge betales tilbage. Det vil typisk være sådan, at man dels betaler et oprettelsesgebyr, når man får et lån hos en bank eller lignende. Dertil kommer en rente, der tilskrives løbende og måske man også betale et lille månedligt administrationsgebyr.

De dyreste lån er alt andet lige også dem, som er lettest tilgængelige. Den billigste måde at tage i hvert fald større lån på er ved at låne mod sikkerhed i fast ejendom – realkredit- eller boliglån. Det skyldes, at den der låne pengene ud løber en mindre risiko for at miste pengene, fordi de kan lægge beslag på ejendommen eller tvinge dig til at sælge den, hvis ikke du betaler dine afdrag som aftalt. 

RKI og vurdering af kreditværdighed

For at sortere notorisk årlige betalere fra allerede fra starten benytter mange udlånsvirksomheder og banker sig af RKI til screening af ansøgere på lån. RKI, der i dag ejes af den internationale kreditinformationsvirksomhed Experian, kaldtes i gamle dag Riebers (Kredit Information), og hertil risikere man at blive indberettet, hvis man ikke betaler sine regninger og afdrag. Hvis man er registreret i RKI kan det være meget vanskeligt at finde nogen institutionelle finansvirksomheder, der vil låne en penge.

lån

Selv om man ikke er registreret i RKI vil man stadig skulle igennem en såkaldt kreditvurderinger for at få lov at låne penge i en bank, hos en ionline låneudbyder og lignende. Udlåneren vil se på din privatøkonomi for at sikre sig, at du har en god sandsynlighed for at kunne klare ydelserne på lånet.